Uudne tugilahendus

 Üheks uudeks laialdase potentsiaalse kasutajaskonnaga tugilahenduseks on tehisintellektil põhinev huultelt-lugemise tarkvara Sravi (“Speech Recognition App for the Voiceless”). Rakendus on mõeldud kasutamiseks nendele, kes ei ole võimelised rääkima või on sellega raskusi. 2021. a. oli rakendusel UK-s katseperiood. Seda kasutati patsientidega, kellele oli tehtud perkutaanne trahheostoomia. Eelkõige kasutasid haiglad seda protseduuri nende patsientide puhul, kes olid kaua COVID-ist tingitult hingamisaparaatide all. Lisaks sellele on rakendust võimalik kasutada juhtudel kui patsiendil on esinenud infark, selgroovigastused, degeneratiivsed neuroloogilised sümptomid, teatud juhtu pea või kaela vigastused jms, millega kaasneb kõnevõime vähenemine. [1]

Rakendus on mõeldud kasutamiseks nutitelefonidel ja tahvelseadmetel, millel on kaamera. Kaameraga salvestatakse patsiendi või salvestab patsient ise oma huulte liikumise, saadab video pilvepõhisesse VSR (Visual Speech Recognition) serverisse töötluseks. Huulte liikumist võrreldakse olemasoleva sõnastikuga ja seadme audiosalvestusega. Masinõppe algoritmide tõttu on võimalik sõnaraamatut täiustada ning rakendus suurab õppida uusi sõnasid. Kõikide  kasutajate videode põhjal toimub VSR-i mudeli arendus, nagu on näha allolevalt skeemilt. 



Allikas: [2] /technology



Serveri analüüsi  tulemusel tuvastatakse levinumad fraasid ning pannakse need kokku lauseks ning edastatakse tulemus seadme ekraanil kirjana või sünteesitud kõnena läbi kõlari. (ibid.)



Allikas:[2] /about.html


Põhja Iirimaal baseeruva rakenduse välja töötanud ettevõtte Liopa Ltd. Brošüüri andmetel oli 2021 katseperiood edukas ning seadme testversioon on Google Play poest alla laetav, kuid tänasel päeval on testversioon poest eemaldatud. 2021. aasta septembris omandas rakendus CE märgistuse. Tänaseks on kasutusel rakenduse versioon 1.26.




Viidatud allikad:


[1] SRAVI: Bringing a Voice to the Voiceless. Brošüür. https://liopa.ai/wp-content/uploads/2021/02/liopa-sravi-brochureNEW.pdf


[2] Sravi koduleht. 

https://www.sravi.ai/about.html

https://liopa.ai/technology/


Comments

Popular posts from this blog

Tarkvara arendus- ja ärimudel: Linuxi kernel & Adobe Creative Cloud

Kasutatavus ("usability") veebis

Rick Falkvinge ja Christian Engströmi autoriõiguse muudatusettepanekud 2012.